BCN 1965–1975

BCN 1965–1975. Una mirada des de la intel·ligència artificial (2021).

Exposició al Castell de Montjuïc (Barcelona)

 

 

Què succeeix quan passem imatges històriques pel sedàs de la intel·ligència artificial? Quina mirada al passat ens retornen els algoritmes d’aprenentatge automàtic?

Aquest és el punt de partida de l’exposició, un assaig visual sobre la Barcelona de fa mig segle que recorre grans constel·lacions d’imatges ordenades i classificades per un algoritme, generant un joc d’associacions singulars: de les imatges oficials del règim, a les dels moviments populars; de les celebracions marcials, a la repressió i la clandestinitat, o de l’hermetisme del tardofranquisme a les expressions d’autonomia obrera.

 

 

Les eines de la intel·ligència artificial es basen en l’aprenentatge automàtic. Això vol dir en la capacitat d’aprendre a partir dels exemples que els hi donem. A partir d’un volum considerable d’imatges, la intel·ligència artificial és capaç d’aprendre d’elles i imitar-les tot creant-ne de noves, formalment semblants a les que ha vist però mai iguals.

 

 

 

 

Als postalers s’ha experimentat a partir de dos tipus d’imatges: per una banda, fotografies aèries de Barcelona i, per l’altra, un conjunt heterogeni d’imatges de l’època. La uniformitat de les primeres ha donat com a resultat un seguit d’imatges irreals però, fins a cert punt, plausibles. Per contra, l’heterogeneïtat de les segones ha donat com a resultat imatges menys realistes que, tot i això, ens diuen coses sobre l’imaginari de l’època. Són postals que semblen sintetitzar o parodiar alguns elements com la constant presència de les autoritats i la seva vestimenta.