Smile! You Are Out Of Camera

Instal·lació en línia en el programa del Festival Internacional d’Imatge Getxophoto 2020, comissariat per Jon Uriarte.

Un sistema de visió computacional, entrenat en la identificació d’objectes, analitza el senyal de vídeo en directe d’una càmera instal·lada als carrers de Getxo.

La xarxa neuronal processa constantment l’emissió, ocultant sota un quadre blanc els objectes en moviment. Les persones, vehicles o animals que circulin davant la càmera web en aquest moment, desapareixeran automàticament.

La proliferació de càmeres de seguretat ha generat un constant i immens registre que requereix ser analitzat, identificat i classificat. Una tasca que per la seva enorme volum resulta inabastable per a l’ésser humà i que aquest ha delegat en les màquines. Diferents automatismes s’encarreguen de significar les imatges, identificant individus al carrer, en centres comercials o en aeroports. En un món hipervisual, la invisibilitat digital s’ha convertit en un privilegi del què pocs gaudeixen, forçant a institucions com la Unió Europea a reconèixer el dret a l’oblit a Internet. En aquesta instal·lació ens proposem subvertir els usos de les eines de control i vigilància dels governs i les grans corporacions tecnològiques per permetre una circulació lliure de la ciutadania.