Omplir segons contingut

2022. Acció.

Contracte de mediació d’imatges. Fotografia processada per xarxes neuronals d’aprenentatge profund i impresa sobre paper (70x50cm). Placa de metacrilat. Processat de fotografies i vídeos amb xarxes neuronals d’aprenentatge profund publicades a les xarxes socials del Centre d’Art Maristany entre el 7 de febrer i el 14 de maig de 2022.

Exposició Antibiografia. Centre d’Art Maristany, 18 de febrer – 14 de maig de 2022. Curadoria: Alexandra Laudo.

 

Fotografies de l’exposició publicades a les xarxes socials del Centre d’Art Maristany el 30 de març de 2022. Fotografies d’Eva Carasol processades per Estampa.

 

“Una automatització de l’anonimat basada en l’automatització de la detecció, una acció de desaparèixer a partir de l’acció de ser esborrat, una fotografia de la presència sense la distracció de la semblança, una documentació sense persones per a la circulació a xarxes i likes”. (Estampa)

Al llarg de tot el període d’exhibició d’Antibiografia i també prèviament, durant el procés de muntatge de l’exposició, Estampa està duent a terme una acció que es fa pública a través del perfil social d’Instagram @centredartmaristany i @art.santcugat. Estampa, com a part mediadora; Aida Mestres, com a hostatgera, en representació del Centre d’Art Maristany; i Alexandra Laudo, com a curadora han signat un contracte pel qual s’atorga al col·lectiu artístic la capacitat d’eliminar de certes fotografies i vídeos de l’exposició les persones que hi apareguin. El consentiment va començar a ser efectiu immediatament després de signar el contracte, tal com evidencia la fotografia realitzada durant l’acte de signatura, que tingué lloc el 25 de gener de 2022 a Sant Cugat.

Fent ús de xarxes neuronals d’aprenentatge profund que detecten i esborren automàticament totes les figures humanes que apareixen en una fotografia o un vídeo, Estampa està intervenint en una selecció de la documentació de l’exposició i de les activitats d’Antibiografia per a eliminar-ne qualsevol presència humana. La possibilitat d’esborrar de la documentació fotogràfica i videogràfica les persones comporta que, primer, les intel·ligències artificials emprades per Estampa les identifiquin com a tals. L’eliminació, per tant, requereix sempre un procés de detecció prèvia. El projecte activa una reflexió sobre la producció contemporània d’imatges i sobre la relació paradoxal que s’estableix entre el control i l’anonimat en l’esfera digital.

(Text de la cartel·la de l’exposició – Alexandra Laudo)

 

Contracte de mediació d’imatges

 

Fotografia realitzada després de l’acte de signatura del contracte el dia 25 de gener de 2022

 

Placa de metacrilat a l’entrada de l’exposició. Fotografia: Eva Carasol