Golden Record – Unfuture
Instal·lació – 2022
En col·laboració amb Roc Parés
Del text de sala de l’exposició Biennal 2064 (2022–2023, Bòlit, La Virreina i Centre del Carme):
El 14 de març del 2020, la NASA anuncià el registre del canvi de rumb de la sonda Voyager II, sense poder determinar-ne la causa ni recuperar-ne el control. La sonda emprenia el retorn a la Terra després de fer 43 anys de viatge, i no s’hi podia fer res. Llançada a l’espai el 1977, la sonda tenia la missió d’explorar el sistema solar i més enllà, tot enviant un disc daurat (el Golden Record) que recopilava 115 imatges i sons a fi de descriure la humanitat a possibles intel·lectuals extraterrestres.
L’any 2040 la sonda és recollida a l’espai i se n’accelera el retorn. El 2046 és dipositada a la base de Houston davant d’una enorme expectació. La il·lusió va durar ben poc. La NASA feia públic que es tractava d’un hackeig practicat el 2020 des de la Terra. Algú havia intervingut aleshores el senyal telemètric i les ordres de navegació. Però, a més, havia inserit una senzilla xarxa neuronal en l’ordinador de la sonda que el va dotar d’autonomia per processar les fotos del Golden Record durant els llargs anys del viatge de tornada.
L’acció va ser atribuïda a un col·lectiu artístic autodenominat unfuture després de la difusió d’un vídeo enregistrat el 2020, en el qual es reivindiquen les pràctiques polítiques «en diferit». Els fets de la Voyager van representar un cop singular en els debats dels anys cinquanta sobre les «batalles del temps» en el nou capitalisme oracular dominat per les urgències.
(…)
El col·lectiu Estampa presenta aquestes imatges comentades mitjançant un dispositiu de navegació desenvolupat per l’artista Roc Parés i dissenyat per entendre de prop el joc anacrònic proposat per les accions d’unfuture. Es tracta d’una rèplica de la xarxa neuronal que el grup activista va introduir a la sonda per motivar una reflexió sobre què tant de temps present era ja inscrit en aquelles velles imatges.