Auspicis

A l’Antiga Roma hi havia una cerimònia en la qual es feien prediccions de futur observant el vol dels ocells. Aquests vaticinis eren anomenats auspicis. Actualment, la predicció és el motor de discursos tècnics i científics: des del fenomen big data fins al creixent interès per les tècniques d’aprenentatge automàtic. Són aquestes tècniques actuals, consultades per empreses i governs, l’encarnació dels antics oracles?

Aquest interrogant és la llavor de la instal·lació Auspicis. Un oracle contemporani que substitueix l’observació d’ocells per la monitoració d’avions. Un dispositiu ADS-B capta el senyal de radiofreqüència dels avions i les creua amb dades d’aviació comercial. Amb cada detecció d’un vol fora del comú (jets privats, vols xàrter de luxe o militars) es posa en marxa la producció d’un auguri: un enigmàtic missatge que apareix en la pantalla de leds. Són missatges escrits per una màquina –una xarxa neuronal de generació de text– entrenada amb literatura esotèrica i informes de predicció econòmica. Com en els oracles de l’Antiguitat, el veritable art d’aquests vaticinis està en la seva interpretació.

Posant en relació les arts endevinatòries arcaiques amb les tecnologies predictives del present, Auspicis planteja una reflexió crítica entorn les mitologies de la predicció.

 

Instal·lació: pantalla de leds (125 x 27 x 10 cm)  i receptor ADS-B

Sèrie fotogràfica: 4 fotografies

Publicació: pòster

 

Auspicis ha estat realitzat dins la convocatòria UNZIP.

La part de generació de text forma part del projecte Estrafet. Eloqüència i polifonia per a xarxes neuronals (2019, Beca per a la recerca i la innovació en els ámbits de les arts visuals de la Generalitat de Catalunya).

Premi Art Digital i 1r accèssit a la V Mostra d’Art Emergent Sabadell.

 

 

 

 

 

Sèrie fotogràfica Auspicis al Prat de Llobregat

 

Vídeo complementari de la sèrie fotogràfica

 

 

Publicació 305 x 428 cm

 

Fotografies del procés de muntatge i documentació d’Auspicis